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Aminas bioativas e qualidade da carne de frangos de corte Arq. Bras. Med. Vet. Zootec.
Assis,D.C.S.; Menezes,L.D. M.; Silva,G.R.; Caccioppoli,J.; Santos,E.L.S.; Heneine,L.G.D.; Figueiredo,T.C.; Cançado,S.V..
Com o objetivo de avaliar a qualidade da carne de frangos de corte mediante pesquisa dos níveis de aminas bioativas, foram coletadas, pelos serviços de inspeção oficiais, 160 amostras de carcaças provenientes de cinco regiões distintas do estado de Minas Gerais, durante o período de um ano. As poliaminas (espermidina e espermina) e as aminas biogênicas (putrescina, cadaverina, histamina, tiramina) foram pesquisadas por cromatografia líquida de alta eficiência e detecção ultravioleta (CLAE/UV). Os resultados encontrados demonstraram a presença das poliaminas, espermidina e espermina, em todas as amostras, em concentrações médias de 3,56mg/100g e 5,72mg/100g, respectivamente. Em todas as amostras foram detectadas, em concentrações muito baixas, as aminas...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Aminas biogênicas; Poliaminas; Carne de frangos de corte; CLAE-UV.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352015000601729
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Avaliação da qualidade interna de ovos de consumo pela pesquisa do teor de aminas bioativas Arq. Bras. Med. Vet. Zootec.
Assis,D.C.S.; Menezes,L.D.M.; Lima,A.L.; Klein,R.W.T.; Heneine,L.G.D.; Ornellas,C.B.D.; Figueiredo,T.C.; Cançado,S.V..
Com o objetivo de avaliar a qualidade dos ovos de consumo pela pesquisa dos níveis de aminas bioativas, foram coletados, pelos serviços de inspeção oficiais, 224 amostras de ovos provenientes de cinco regiões distintas do estado de Minas Gerais, durante o período de um ano. As aminas biogênicas (putrescina, cadaverina, feniletilamina, histamina e tiramina) e as poliaminas (espermidina e espermina) foram pesquisadas por cromatografia líquida de alta eficiência e detecção ultravioleta (CLAE/UV) após derivação pré-coluna com cloreto de dansila. Os resultados demonstraram que a putrescina estava presente, em baixas concentrações, em todas as amostras de gema e de albúmen. As demais aminas também foram detectadas, porém em menor frequência, e a espermina...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Aminas biogênicas; Poliaminas; Ovos de consumo; CLAE-UV.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352016000200517
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Cryoprotection effectiveness of low concentrations of natural and lyophilized LDL (low density lipoproteins) on canine spermatozoa Arq. Bras. Med. Vet. Zootec.
Neves,M.M.; Heneine,L.G.D.; Henry,M..
The aim of this study was to evaluate the use of low concentrations of natural and lyophilized low density lipoprotein (LDL) from hen's egg yolk for cryopreservation of canine semen. Different ammonium sulphate concentrations were tested to extract LDL from egg yolk. The yolk was centrifuged, and LDL was isolated using 10, 20, 40, 45, or 50% ammonium sulphate solution (ASS). The LDL-rich floating fraction was collected for chemical characterization. Dry matter content was lowest (P<0.05) in the LDL extracted with the 50% ASS. The purification of LDL increased in association with increasing ammonium sulphate concentrations. SDS-PAGE showed that the 50% ASS solution yielded a purer fraction of LDL from egg yolk. For semen cryopreservation, TRIS extender...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Egg Yolk; LDL extraction; Ammonium sulphate; Dog; Semen.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352014000300769
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Diagnóstico do complexo teníase-cisticercose bovina em São João Evangelista, Minas Gerais, Brasil Arq. Bras. Med. Vet. Zootec.
Garro,F.L.; Santos,T.M.; Assis,D.C.S.; Heneine,L.G.D.; Ornellas,C.B.D.; Pinto,P.S.A.; Santos,W.L.M..
Com o objetivo de diagnosticar a situação do complexo teníase-cisticercose bovina em Minas Gerais, Brasil, foi selecionado o município de São João Evangelista, onde foram coletadas amostras de sangue de 339 bovinos em 15 propriedades rurais, sorteadas aleatoriamente. Em cada propriedade, foi aplicado um questionário socioeconômico para a análise de fatores que favorecem a manutenção do complexo teníase-cisticercose bovina. Foi realizado também o diagnóstico de teníase humana por meio de exame coproparasitológico dos habitantes das propriedades. Encontrou-se a prevalência de 4,1% para cisticercose bovina e a frequência de 2,94% para teníase humana. Entre os fatores de risco para a manutenção do complexo teníase-cisticercose analisados, foi observada uma...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Bovino; Cisticercose; ELISA; Immunoblot; Teníase.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352015000401063
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Identification of Staphylococcus spp. isolated during the ripening process of a traditional minas cheese Arq. Bras. Med. Vet. Zootec.
Borelli,B.M.; Lacerda,I.C.A.; Brandão,L.R.; Vianna,C.R.; Ferreira,M.C.; Gomes,F.C.O.; Carmo,L.S.; Heneine,L.G.D.; Rosa,C.A..
The population dynamics of Staphylococcus spp. was studied during the ripening of Canastra Minas cheese at three farms located in the State of Minas Gerais, Brazil. The presence of coagulase (coa), thermonuclease (nuc), and enterotoxin (sea, seb, sec, and sed) genes was investigated in Staphylococcus strains isolated during the 60-day cheese-ripening period. The presence of the staphylococcal enterotoxins A, C, and D was also investigated in the cheese samples. Cheese samples that were matured for 0, 7, 15, 30, and 45 days presented staphylococci counts from 10³ to 10(8)cfu/g. All isolates considered coagulase-positive by physiological tests had the coa gene. However, no association was observed between the results obtained with biochemical tests and those...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Canastra Minas cheese; Staphylococcus; Enterotoxin.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352011000200028
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Production and purification of beta-toxin from Clostridium perfringens type C Arq. Bras. Med. Vet. Zootec.
Carvalho,A.V.A.; Heneine,L.G.D.; Assis,R.A.; Abreu,V.L.V.; Gonçalves,L.A.; Lobato,F.C.F..
Empregaram-se os métodos cromatográficos de afinidade metálica e de imunoafinidade para purificação da toxina beta em sobrenadante de cultivo de Clostridium perfringens tipo C. Observaram-se, na eletroforese das primeiras frações eluidas nos dois métodos de purificação, uma banda de peso molecular aproximado de 38kDa, característica da forma monomérica de toxina beta de Clostridium perfringens tipo C, e bandas de peso moleculares superiores, referentes às suas formas oligoméricas. Maior rendimento foi obtido com a utilização do método de imunoafinidade.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/other Palavras-chave: Clostridium perfringens; Beta-toxin; Purification; Metal affinity; Immunoaffinity.
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352006000200018
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Stability and toxicity of Clostridium perfringens type D epsilon prototoxin treated by iodine Arq. Bras. Med. Vet. Zootec.
Rocha,P.H.; Assis,R.A.; Lobato,F.C.F.; Cardoso,V.N.; Heneine,L.G.D..
Purified epsilon prototoxin of Clostridium perfringens type D was produced, purified, and detoxified by the stoiechiometric method of non-radioactive iodine incorporation. Different degrees of iodination were perfomed and the toxicity of the derivatives were analysed by in vivo studies. Toxicity decreased inversely to the iodine incorporation. Eletrophoretic analysis showed different levels of stability of samples kept under different temperatures 4ºC, - 20ºC, and -80 ºC. The iodinated prototoxins were stocked for a period of four months.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Clostridium perfringens; Epsilon toxin; Iodination; Stability.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352008000400007
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The use of mice as animal model for testing acute toxicity (LD-50) of toxic shock syndrome toxin Arq. Bras. Med. Vet. Zootec.
Dias,R.S.; Carmo,L.S.; Heneine,L.G.D.; Rocha,P.H.; Barbosa,C.F.; Rodrigues,R.J.; Linardi,V.R..
Acute toxicity test (LD-50) using toxic shock syndrome toxin (TSST-1) was tested in BALB/c, C57BL/6 and Swiss mice. Animals (n = 10) were intraperitoneally injected with TSST-1 (0.01-10.0µg/mouse) followed 4h later by potentiating dose of lipopolysaccharide (75.0µg of LPS - E. coli O111:B4) and cumulative mortality was recorded over 72h. Control animals received either TSST-1 or LPS alone. The data were submitted to qui-Square test and acute toxicity test was calculated by probit analysis (confidence limits expressed as µg toxin/kg). BALB/c mice was the most sensitive (20.0µg/kg, 95% confidence limits: 9.0-92.0) followed by C57BL/6 (38.5µg/kg, 95% confidence limits: 9.11- 401.6). Data from Swiss mice was not conclusive, indicating only low sensitivity....
Tipo: Info:eu-repo/semantics/report Palavras-chave: Mice; TSST-1; Acute toxicity (LD-50); Staphylococcus.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352009000100024
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Validation of an HPLC-UV method for the identification and quantification of bioactive amines in chicken meat Arq. Bras. Med. Vet. Zootec.
Assis,D.C.S.; Menezes,L.D.M.; Lima,A.L.; Klein,R.W.T.; Heneine,L.G.D.; Lara,L.J.C.; Teixeira,L.V.; Ornellas,C.B.D.; Cançado,S.V.; Figueiredo,T.C..
ABSTRACT A high-performance liquid chromatography with ultraviolet detection (HPLC-UV) method was validated for the study of bioactive amines in chicken meat. A gradient elution system with an ultraviolet detector was used after extraction with trichloroacetic acid and pre-column derivatization with dansyl chloride. Putrescine, cadaverine, histamine, tyramine, spermidine, and spermine standards were used for the evaluation of the following performance parameters: selectivity, linearity, precision, recovery, limits of detection, limits of quantification and ruggedness. The results indicated excellent selectivity, separation of all amines, a coefficient of determination greater than 0.99 and recovery from 92.25 to 102.25% at the concentration of 47.2mg.kg-1,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Validation; Chicken meat; Bioactive amines; HPLC-UV.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352016000300805
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